Biber Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Yeşilinden kırmızısına, kurusundan pul haline pek çok farklı şekilde kullanım alanına sahip olan biber, hayatımızın ve mutfağımızın vazgeçilmez lezzet ustasıdır. Otsu bir bitki olan biber 16. yüzyıldan sonra Güney Amerika’dan tüm dünyaya yayılmıştır. Dolmalığı, sivrisi, acısı, tatlısı ile vazgeçemediğimiz biber salça olarak da mutfakların vazgeçilmezi olmaktadır. C vitamini açısından da oldukça zengin bir besin kaynağı olması sebebiyle tercih ettiğimiz biber, ilaç ve kozmetik yapımında da önemli bir yere sahiptir.

Hayatımızın önemli ve vazgeçilmez ürünlerinden olması sebebiyle ülkemizde de çok fazla üretilen biber dünya üzerinde 700 civarında çeşidi ile en fazla çeşide sahip olan bitkidir. Kapsaisin ve dihidrokapsaisin alkoleidleri sayesinde acı tadı olan biber cinsleri bulunmaktadır. M.Ö. 7500 yıllarına dayanan geçmişi ile günümüze ulaşan bibere acı tadını veren maddeler, yağda ve alkolde kolay çözünmektedirler. Bu nedenle biberden ağzı yananların su değil de yoğurt yemeleri gerekmektedir. Faydaları kadar zararları da bulunan biber, özellikle de yöresel yemeklerde çok fazla kullanıma sahiptir.

1-Kan ve Damar Hastalıkları: Kan dolaşımını hızlandıran, damarlardaki pıhtılaşmayı çözen ve ağrıları geçirmeye fayda sağlayan biber, antioksidan özelliğe sahiptir.

2-Kanser: Antioksidan içeriğe sahip olması nedeniyle pek çok kanser cinsine karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Kanserin iyileşmesine yardımcı olmasının yanı sıra kansere yakalanma riskini de ortadan kaldırmaktadır. Meme, prostat, yemek borusu, mide, karaciğer ve akciğer kanseri ile mücadelede oldukça etkilidir.

3-Romatizmal Hastalıklar: bacak ve eklemlerdeki ağrılara etki eden biber, romatizmal hastalıkların da iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca eklem iltihaplarını da kurutmaktadır. Romatizmal hastalıkların ve eklem rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların içerisinde de biberde bulunan kapsaisin maddesi kullanılmaktadır. Bu nedenle de biber eklem hastalıklarına olumlu etkiler sağlamaktadır. Kapsaisin maddesinin bulunduğu merhem ve ilaçlar zona gibi ağrılı ve yara olarak rahatsızlık veren hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.

4-Mideye Faydaları: Mide asidini düzenleyici etkileri bulunması sebebiyle sindirimi kolaylaştırmakta ve mide ağrılarına iyi gelmektedir. İştahı da açmasının yanında metabolizmayı hızlandırmaktadır. Betakaroten, C, P ve K vitaminleri açısından zengin olan biber aynı zamanda da mideyi kuvvetlendirmekte ve mide tembelliğine fayda etmektedir.

5-Soğuk Algınlığı: Soğuk algınlığının ilk safhasında bol miktarda yenmesi ile hastalığın ilerlemesi önlenmekte ve geçmesi sağlanmaktadır. Bedeni hastalıklara karşı dirençli kılan biber, aynı zamanda da kalp, felç ve katarakt hastalıklarına yakalanma tehlikesini en aza indirmektedir.

6-Yemek Olarak: Biber, mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Kızartma, dolma, menemen, turşu ve daha pek çok yemekte kullanılmasının yanı sıra kurutulup pul biber olarak da kullanılmaktadır. Baharatlarında vazgeçilmezi olan pul biber, acısı ile özellikle de salatalara lezzet katmaktadır.

Yüzlerce çeşidinin de insan bedenine faydasının olduğu biber, hem faydaları sınırsız hem de kullanım alanı çok olan bir sebzedir. Biber kullanım detaylarına sitemizden ulaşmanız mümkündür.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir